Le Cercle des Fromagers Affineurs

Harry Schockaert is als énige Belg lid van de prestigieuze Franse “Cercle des Fromagers Affineurs”. 
 
De Cercle is een groep van kaashandelaars, stuk voor stuk bezeten door de kaasmicrobe. Ze leerden elkaar kennen door de kaas en zijn nu vrienden voor het leven. Deze vrienden zijn bovenal vakmensen met een filosofie: ze willen zo dicht mogelijk bij de natuur staan. Ze eren het produkt en respecteren de bron. Zo ondersteunen ze de kleinschalige produktie van rauwmelkse kazen en proberen in te gaan tegen de wereldwijde vervlakking van smaken die grootschalige produktie met zich meebrengt. Ze willen hun klanten en het grote publiek attent maken. Sommige leden van de Cercle zijn in Frankrijk nauw betrokken bij de wetgeving inzake landbouw en op die manier kan de Cercle anticiperen en proberen te lobbyen voor de kleine boeren en kaasmakers.
 
De leden van de Cercle komen geregeld samen om daarover te reflecteren en actie te ondernemen, om elkaar te ondersteunen, om elkaar nieuwe kazen te leren kennen en om de kunst van het affineren verder te verfijnen. Dikwijls worden kaasmakers uitgenodigd om over hun produkten, hun visie en leefwereld te spreken. Zo ontstaan er vaak vriendschappen die het louter commerciële ver overstijgen.
 
De Cercle bestaat nu 20 jaar en de leden vertegenwoordigen samen bijna alle streken van Frankrijk. En met Harry erbij wordt ook België mee op de Franse kaart gezet. Zo erven de leden een onschatbare waarde aan historische, culturele en culinaire vakkennis!